POS Makinesi Nedir? Nasıl Alınır? Ödeme Yolları

Pos cihazı olarak bilinen ve kredi kartını çekerek kullandığımız aletin adı Point of Sale kelimelerinin baş harfinden türemiştir. Yurtdışında çok daha köklü bir geçmişi vardır. Ülkemizde de 15 yılı aşkın bir süredir düzenli biçimde kullanılmaktadır. POS makinesi ile ödeme yapmak için herhangi bir kredi kartına veya debit karta sahip olmak yeterlidir.

POS Makinesi Nedir?

Eskiden Mastercard, Visa, Maestro hatta bankaların ayrı kartları için bile farklı POS cihazları kullanılıyordu. Bir işletmenin sahip olduğu POS makinesi sayısı onlarcaydı. Sonrasında bunu terminal sistemiyle tek bir cihaza indirgediler. Şu an tek bir POS ile tüm kart türleri ve banka seçeneklerini kullanabilmekteyiz.

POS Cihazı nedir sorusuna kısaca cevap vermeden geçmeyelim. Kredi kartının içerisindeki çip ile bankaya yaptığınız ödemenin sinyalini gönderen ve aldığı onay ile cevabı size ileten bir mekanizmadır. Basılan slip ile işlemin özetini size ve işletmeye verir. Kredi kartı ya da hesap kartı kullanarak ödeme yapmak için zorunludur. Elbette ki yazar kasaların POS destekli olması ile beraber kullanımı yazar kasaya entegre şekline bürünmüştür.

Diğer POS Alternatifleri ve Ödeme Seçenekleri

Eskiden POS makinesi üzerindeki ince çizgiden kart üzerindeki siyah şerit geçirilerek kullanıldığını söyleyebiliriz. POS makinesi geliştikçe kredi kartlarının üzerine simli çipler eklendi. BU sayede bu çip okutularak işlem tamamlanıyordu. Halen daha en sık kullanılan metot budur. Şimdilerde de temassız ödeme sistemi yaygınlaşmaya başladı.

Hatta temassız kredi kartı ile ödeme limiti 50 TL’den 90 TL’ye yükseldi. POS cihazları için sanal yöntemler ise gelişmeye devam ediyor. Hem şirketler kendi bünyelerinde yazılımlar geliştiriyor hem de bankalar veya diğer finansal kurumlar bu tür hizmetler sağlamayı amaçlıyor.

POS Makinesi Nasıl Alınır?

POS makinesi başvurusu yapmak için bir bankaya gitmeniz gerekiyor. Çalıştığınız bankaya gitmeniz sizin ve işletmeniz için önemlidir. Aynı zamanda bireysel başvurular kabul edilmemektedir. Kredi kartı ile ödeme alabilmek için POS makinesi almak istediğinizde kurumsal bir şirket olmanız gerekiyor.

POS Makinesi için istenen belgeler şu şekilde sıralanıyor;

  • İşletmenin Ticari Sicil Kaydı
  • İşletme Ruhsatnamesi
  • Kendi Üzerinize Kayıtlı Fatura
  • İşletmenin Vergi Levhası
  • İşletmenin Maliye Kaydı
  • İmza Sirküleri ve Yönetici Belgesi (Şahıs Şirketleri İçin)
  • Başvuru Yapanın Kimliği
  • İşletme Ortaklarının Kimlikleri
  • Noter veya Bağlı Bulunduğunuz Odadan Onaylı İmza Beyanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap