Nanenin Besin Değerleri, Vitaminleri, Faydaları

Nane, asırlardır baharat ve şifalı amaçlarla kullanılan hoş kokulu, son derece faydalı otsu bir bitkidir. Keskin ve ferahlatıcı kokusu ile bilinen nane bitkisinin yaprakları sapsız, çiçekleri beyaz veya erguvan rengindedir. Sağlık ve kozmetik sektörülerinde geniş bir kullanım alanına sahip olan nane ayrıca baharat olarak pek çok yemekte tatlandırıcı olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca yağı ve çayı da oldukça şifalı olan nane, kişileri hastalıklardan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Nane, asırlardır baharat ve şifalı amaçlarla kullanılan hoş kokulu, son derece faydalı otsu bir bitkidir. Keskin ve ferahlatıcı kokusu ile bilinen nane bitkisinin yaprakları sapsız, çiçekleri beyaz veya erguvan rengindedir. Sağlık ve kozmetik sektörülerinde geniş bir kullanım alanına sahip olan nane ayrıca baharat olarak pek çok yemekte tatlandırıcı olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca yağı ve çayı da oldukça şifalı olan nane, kişileri hastalıklardan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Nane şurup şeklinde pek çok içecek içinde tatlandırıcı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Nane yağı sakız, diş macunu, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere, bronşite, soğuk algınlığına ve astım gibi pek çok hastalığın alternatif tedavisinde şifalı bitki olarak kullanılan nane içerdiği esansiyel yağlar nedeniyle ağrı kesici özelliğe de sahiptir.

Nane yemeklerde, salata ve çaylarda yaygın olarak kullanılmakta, bunun yanında şurup halinde alkollü ve alkolsüz içeceklere de katılabilmektedir. Anavatanı Akdeniz bölgesi olan nane neredeyse tüm dünyada yetişmektedir.

Nanenin Tıbbi Özellikleri

  • Taze veya kuru nane yapraklarını tüketmek, kötü nefes ve ağız kokusunu giderir.
  • Uçucu nane yağlarını solumak, beyin işlevini ve soğuk algınlığını iyileştirir.
  • Kapsüllerin gıda olarak alınması ile İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve hazımsızlık tedavisinde kullanılabilir.

Nanenin Besin Değeri ve İçerdiği Vitaminler

Nane A ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda protein, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir, çinko ve lifler bulunur. %1-3 oranında mentol, flavonoidler, menton, fenoller, triperten ve tanen içeren uçucu yağ taşımaktadır. Nane kalori içermez. Yemeklere ve salatalara hoş koku katan taze nane yaprakları yemeklerin besin değerinin de artmasını sağlar.

Nanenin Faydaları Nelerdir?

Mevsimsel Alerjilere İyi Gelir

Mevsimsel alerjiler ve rinit (saman nezlesi) dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Nane yapraklarından elde edilen ekstraktların, saman nezlesi ve diğer mevsimsel alerjiler ile ilişkili ciddi belirtileri şiddetlendiren bazı kimyasalların salınımını baskıladığı gözlemlenmiştir. Nane mevsimsel alerji belirtilerinin giderilmesinde umut verici bir tedavi süreci sunabilir.

Prostat Kanseri ve Damar Tıkanıklığını önler

Nanenin içeriğinde bulunan rosmarinik asitin antioksidan aktivitesi E vitaminin içeriğindekinden daha güçlüdür. Rosmarinik asit, damar tıkanıklığı ve kanser riskini azaltırken serbest radikallerden kaynaklanan hücre hasarlarını da önler. Klinik araştırmaları, nanenin radyasyonun neden olduğu DNA hasarına ve hücre ölümüne karşı koruduğunu gösterir. Yapılan bazı deneyler, nanenin prostat kanseri büyümesini önlediğini göstermiştir.

Hazımsızlığı Giderir

Nane bitkisinin sindirimi kolaylaştırmak ve hızlandırmak için safra akışını teşvik ettiği düşünülmektedir. Kapsül olarak alınan nane ve kimyon yağı birleşimi hazımsızlık tedavisinde kullanılan ilaçlarla benzer etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Özellikle nanenin yağı hazımsızlık sorunlarını hafifletmektedir.

Soğuk Algınlığı ve Ateşe İyi Gelir

Nane, balgam ve mukusun parçalanmasını sağlayan doğal ve hoş kokulu bir dekonjestan (burun tıkanıklıklarını gidermek için kullanılan geniş bir ilaç sınıfı) olan mentol içerir. Mentol soğutma etkisine sahiptir ve özellikle çayla birlikte tüketildiğinde boğaz ağrısını ve gribi hafifletebilir. Ayrıca yüksek ateş esnasında tüketildiğinde terlemeyi tetikler ve böylece ateşi kırıp iyileşme sürecini hızlandırır.

Solunum Bozukluklarını Önler

Nanenin ana birleşeni olan mentol, sıklıkla soğuk algınlığı ve astım kaynaklı solunum rahatsızlıklarının tedavi sürecinde kullanılır. Boğaz, burun, bronşlar ve akciğerlerin tıkanıklıklarının giderilmesinde son derece etkilidir. Burnu, boğazı ve diğer solunum kanallarını rahatlatır, yatıştırır ve kronik öksürüğe neden olan tahrişleri giderir. Astım hastalığına karşı ancak düzenli kullanım yoluyla cevap alınabilir.

Ağız Bakımı Yapar ve Kötü Ağız Kokusunu Giderir

Nane aromalı sakız çiğnemek, nefes darlığını önlemeye ya da kötü nefeslerden kurtulmaya çalışırken akla ilk gelen doğal yöntemlerden biridir. Taze nane yapraklarının antibakteriyel özelliği bulunmaktadır ve bu yaprakları çiğnemek nefes almayı rahatlatır.

Nane, mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğu ve nefesi ferahlattığı için, ağız içindeki zararlı bakteriyel veya mikrobik büyümeyi engelleyerek dil ve dişleri temizleyer, ağız sağlığına olumlu katkıda bulunur. Nanenin yaprakları dişler ve diş etleri üzerine doğrudan sürülür. Bu nedenle diş macunu, gargara ve diğer diş hijyeni ürünlerinde kullanılmaktadır.

İrritabl Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) dünya genelinde son derece yaygın bir sindirim sistemi bozukluğudur. Mide ağrısı, şişkinlik, gaz ve bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler gibi sindirim belirtileri ile karakterizedir. Enterik (ilacın mideden zarar görmeden geçip bağırsakta çözünmesini sağlayan koruyucu tabaka ile kaplanma işlemi) kaplı nane yağı kapsüllerinin giderek artan bu yaygın bozukluğun tedavisinde güvenli ve etkili olduğu tespit edilmiştir.

Düzenli ve uzun süreli nane yağı kapsüllerinin kullanımı ishal, kabızlık veya karın ağrısı sorunu yaşayan hastalarda ciddi bir rahatlama sağlayabilir. Ayrıca nanenin gaz boşalmasını arttırdığı ve fonksiyonel mide-bağırsak rahatsızlıkları olan hastalar için klinik ortamda potansiyel kullanımı desteklediği gözlemlenmiştir.

Cildi Sakinleştirir ve Serinletir

Nane yağı, losyon veya merhem olarak cilde uygulandığında, böcek ısırıklarından veya diğer reaksiyonlardan etkilenen bölgeleri sakinleştirici ve serinletici etkiye sahiptir. Nane suyu harika bir cilt temizleyicisidir. Cildi rahatlatır, kaşıntıyı ve enfeksiyonları tedavi etmeye yardımcı olur. Ayrıca akneye karşı da etkili olduğu da bilinmektedir.

Nanenin Diğer Faydaları

  • Göz sağlığı açısından A vitamini kaynağıdır.
  • Nane suyu yanıkların iyileşmesi ve acıların yatışması için uygulanabilir.
  • Romatizma tedavisinde kullanılabilmektedir.
  • Çocukluk dönemindeki kolik sorununun tedavisinde etkilidir.
  • Topikal nane yağı kullanımı zona hastalığına bağlı ağrıları hafifletebilir.
  • Nane yağı kemoterapi tedavisi alan hastaların mide bulantısını azaltabilir.
  • Tüberküloz hastaluğının nüksetmesini önlemek için kullanılabilir.
  • Otlar ve baharatlarla karşılaştırıldığında, güçlü bir antioksidan kaynağı olmaktadır.
  • Bahçenizde büyüyen nane, karıncaları ve sinekleri uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
  • Uçuk tedavisinde kullanılabilir.
  • Hirsutizm (tüylenme) sorunu ile baş edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap