Bademcik Taşı Nedenleri, Belirtisi, Tedavisi

Bademcik Taşı Nedenleri, Belirtisi, Tedavisi Bademcik kesecikleri adı verilen bölgede beyaz, sarı, gri, renklerde birikmeler oluşması durumuna bademcik taşı adı verilmektedir.

Bademcik Taşı Nedir?

Bademcik Taşı Nedenleri, Belirtisi, Tedavisi Bademcik Kesecikleri adı verilen bölgede beyaz, sarı, gri,renklerde birikmeler oluşması durumuna bademcik taşı adı verilmektedir. Meydanagelen pek çok bademcik enfeksiyonunda boğazda beyaz renkli iltihaplar oluşur.Bu iltihaplar yutularak ya da ilaç kullanılarak ortadan kaldırılır. Tüketilenyiyeceklerin kalıntıları, bu iltihaplı kısımların üzerinde birikir. Bubirikmeye magma ya da bademcik taşı adı verilir. Yetişkin bireylerde daha çok görülenbademcik taşı, tıp dünyasında tonsillolit adı ile tanınır. Ağız kokusundanyutma zorluğuna kadar pek çok sorun yaratan bu taşlar, hastanın gün içindedevamlı yutkunmasına neden olur.

Bademcik Taşı Nasıl Oluşur?

Boğaz bölgesinin gözenekli kısmında ortaya çıkan bademcik taşları, yediklerinizin o gözeneklere yerleşip birikmesinden kaynaklanır. Gün içinde beslenmeyle orantılı olarak gözenekler devamlı dolabilir ancak diliniz ve yutma eylemleriniz o gözenekleri temizler. Kimi zaman bademciklerde iltihaplanmalar meydana gelir. Bu iltihaplanmalar gözenekleri tıkanmasına neden olur. Üzerinde yenilen gıdaların atıkları birikince bademcik taşları ortaya çıkar. Taşlar, kişinin yemek yerken ya da su içerken boğazında takılma hissine sebep olur.

Bademcik Taşı Nedenleri, Belirtisi, Tedavisi
Bademcik Taşı Nedenleri, Belirtisi, Tedavisi

Bademcik Taşının Nedenleri

Bademcik taşları oluşumun en temel faktörü boğazenfeksiyonudur. Bademcik iltihaplanması gibi enfeksiyonlar ortaya çıktığındaölü deri, yemek artığı oluşan yarık kısımlarda birikir. Bu enfeksiyonlar,bakteri oluşumunu geliştirdiği için taşlar zamanla ortaya çıkar. Bademcik taşlarınaneden olan bir diğer faktör ise diş çürükleridir. Diş çürükleri ağız ve boğazbölgesinde bakteri oluşturduğu için taş oluşumunu da tetiklemektedir. Başka birfaktör ise magnezyum tuzlarıdır. Taşları oluşturan magnezyum tuzları aynızamanda büyümesini de tetiklemektedir.

Bademcik Taşının Belirtileri

Bademcik taşlarının ilk belirtisi kişide ağır şekilde ağızkokusu oluşturmasıdır. Gargara kullanılması halinde bile ağız kokusundaherhangi bir hafifleme olmadığı için hastalar doktora gitme gereği duyarlar.Taşların büyüklüğüne bağlı olarak boğaz bölgesinde yaşanan ağrıda belirtilerarasında sayılabilir. Genellikle yutkunma esnasında kendini gösteren bu ağrılaryutkunma sonrasında kesilmektedir.

Zaman zaman öksürük krizlerine neden olan bademcik taşları, boğazda devamlı yabancı madde varmış hissine sebep olur. Bu nedenle kişi, ister istemez öksürerek çıkarma tepkisini gösterir. Taşlar çok büyük olursa kişide, boğulma hissine bile neden olabilir. Bazı vakalarda kulak ağrısı da gözlemlenen belirtiler arasındadır.

Bademcik Taşından Korunma Yolları

Bademcik taşlarından korunmanın tek yolu yemeklerden sonraboğazı temizlemektir. Düzenli olarak hydrovacuumaspiration yani HVA işlemiyapılırsa bademcik taşlarının oluşumu engellenir. Bunun yanı sıra dişlerdemeydana gelen çürüklerin fırçalama işlemi ile önüne geçilmeli, ağızda bakterioluşumuna izin verilmemelidir. Aynı zamanda bademcik enfeksiyonu için gerekliönlem alındığında bademcik taşlarından da korunmuş olunacaktır.

Bademcik Taşının Tedavisi

Bademcik taşları küçük olduğunda kişinin kendi tarafından kolaylıklatemizlenebilir. Dil ucu veya kulak pomatı kullanılarak yerindençıkarılabileceği gibi tuzlu su ile yapılan gargara sayesinde de bu taşlarçözülebilir. Ağız ve boğaz temizliğinde tuz son derece etkilidir. Tuzlu su ilegargara yaptığınızda bademcik bölgesinde yer alan gözenekler temizlenecek,bademcik taşları oluşmayacaktır.

Uzman tedavisi gerektiren bademcik taşları ise küretaj, lazer ve cerrahi işlem gerektirebilir. Lokal anestezi altında yapılan lazer operasyonu, bademcik yüzeyinin temizlenmesini amaç edinir. Lazer kriptolizis  olarak adlandırılan bu işlem, bademcik yüzeyinin pürüzsüz olmasını sağlar. Yapılan cerrahi operasyon, yalnızca bademcik taşlarının temizlenmesine yönelik değildir. Çünkü bademciklerin tamamen alınması gereklidir. Bu nedenle tedavi için düşünülmesi gereken son seçenek olabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap