Dil Ülseri Nedeni, Belirtisi, Tedavisi

Ülkemizde ve dünya genelinde en sık görülen ağız enfeksiyonlarından biri olan dil ülseri, aft veya uçuk diye de bildiğimiz bir ağız hastalığıdır. Tıp dilindeki adıyla aftöz ülserin birçok nedeni bulunurken ,tedavisi oldukça basittir. Beyaz bir benek şeklinde beliren dil ülseri, genellikle tek olarak çıksa da, aynı bölgede birden fazla yaranın çıktığı vakalarda meydana gelebilir. Çeşitli etkenlere bağlı olan dil ülserini en çok tetikleyen durum, yeterince yapılmamış ağız bakımıdır.

Düzenli olarak diş fırçalanması vetemizliği, dil ülseri hastalığında, önlem niteliğindedir.

Dil ülserinin bir diğer türü de kırmızı kabarcıkların olduğu daha ciddi dil ülseridir. Dilde meydana gelen bu durumu hastalık olarak nitelemek mümkün olmasa da, çok ileri boyutta olan dil ülserleri kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Dil ülseri sadece tek bir noktada oluşabildiği gibi, bir alanda birden fazla da görülebilir. İlerlemiş seviyede olan dil ülseri yemek yemede zorlanmayı beraberinde getirir.

Dil ülseri ağız bakımı ile alakalı oluşan bir sorundur. Dişlerin ve ağız içinin uygunsuz ve yetersiz şekilde temizlenmesi, zaman içinde dil ülserini tetikler. Diğer yandan pamukçuk ve diş eti hastalıkları gibi sorunların sonucunda da dil ülseri vakaları meydana gelebilmektedir. Hastalığa bağlı belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalar sadece yeme ve yutma problemi yaşarken, bazı hastalarda dil ülserine bağlı olarak ateş ve kusma belirtileri de görülebilir.

Dil Ülserinin Nedenleri Nelerdir?

Dil ülserine neden olan sebeplerin arasında fizyolojikfaktörler ilk sırada yer alsa da, bazı kişilerde aşırı stres altında kalmak veuykusuzluk sorunu da dil ülseri nedenleri arasında yer almaktadır. Ayrıcaalerjik bünyeye sahip olan kişilerin yiyeceklere olan alerjileri yine dilülseri sorununa yol açabilmektedir. En önemli faktör ise ağız bakımınınyeterince yapılamaması sonucunda ağızda biriken bakterilerdir. Vücuttaki bazıvitaminlerin eksikliği de dil ülseri sorununu tetiklemektedir. Demir, B12vitamini ve folik asit eksikliği olan kişilerde daha sık dil ülseri oluşabilmektedir.Bunların yanında çölyak, crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi hastalıklar dadil ülserine neden olmaktadır.

Dil Ülserinin Belirtileri Nelerdir?

Dil ülseri sorunu açık şekilde belirtileri verir. Ağıziçinde ve dil üzerinde şiddetli ağrılarla kendini gösteren bir rahatsızlıktır.Ayrıca ağız içine bakıldığı zaman beyaz ya da kırmızı renkli kabarcıklar da dilülseri belirtileri arasındadır. Dil ülseri olan kişilerde ateş, dilde uyuşuklukve lenf bezlerinde şişlik gibi çeşitli belirtilerde gözlemlenebilir.

Dil Ülserinden Korunma Yolları

Dil ülserinden korunmak ya da oluşma sıklığını azaltmak içinbazı önlemler almak mümkündür. Öncelikle ağız ve diş bakımının ihmal edilmedendüzenli olarak yapılması, dil ülserini önlemede en iyi yardımcıdır. Diğeryandan beslenme şekli de dil ülserinden korunmada büyük önem taşımaktadır.Vitamin ve mineraller yönünden zengin beslenme şeklinin yanı sıra, dilsağlığını olumsuz etkileyen acı ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durmaktafayda vardır. Sakız çiğnemek birçok kişi tarafından faydalı olarak tavsiyeedilse de, alışkanlık haline getirildiğinde dil ülserine neden olmaktadır. Bunedenle çok aşırı sakız çiğnemekten kaçınmak da dil ülserinden korunmak içinalınabilecek önlemler arasındadır.

Dil Ülserinin Tedavisi

Dil ülserleri kendiliğinden oluşup tekrar kendiliğinden yokolabilen bir sağlık sorunudur. Ancak bazı dil ülseri türleri, mutlaka doktormuayenesi ve tedavi gerektirmektedir. Bir haftadan uzun süren dil ülseri sorunlarıiçin ihmal etmeden mutlaka doktora görünme, dil ülserinin kısa sürede yokolmasını sağlar. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarakkullanılmasıyla birlikte, ağızdaki tüm yaralar kısa bir süre içerisinde yokolacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap