Lohusa Humması Albastı Nedenleri ve Tedavisi

Lohusalık döneminde birçok duruma karşı vücudu savunmasızkalan kadınları bekleyen tehlikelerden biri de lohusa hummasıdır. Çeşitlinedenlerden dolayı üreme organının ve idrar yollarının bakteri ve mikroplaramaruz kalması ile bu organların enfeksiyon kapması durumuna lohusa humması denmektedir.Başka bir ifadeyle, doğumdan veya düşük yaptıktan sonra, kadınlarda görülenmikroplu ve ateşli hastalıktır.

Lohusa Humması (Albastı) Nedir?

Lohusalık döneminde birçok duruma karşı vücudu savunmasızkalan kadınları bekleyen tehlikelerden biri de lohusa hummasıdır. Çeşitlinedenlerden dolayı üreme organının ve idrar yollarının bakteri ve mikroplaramaruz kalması ile bu organların enfeksiyon kapması durumuna lohusa humması denmektedir.Başka bir ifadeyle, doğumdan veya düşük yaptıktan sonra, kadınlarda görülenmikroplu ve ateşli hastalıktır.

Günümüzde tedavisi mümkün bir hastalık olsa da geçmişte yetersiz imkanlar nedeniyle lohusa hummasından dolayı birçok kadın hayatını kaybetmiştir. Lohusa humması büyük ihtimalle, doğumda annenin bakteri ve mikroplara karşı savunmasız kalması sonucunda meydana gelmektedir. Lohusa hummasına karşı yeni annelerin tedbirli olmaları için doğum sonrası hijyen kurallarına fazlasıyla özen göstermeleri gerekiyor.

Lohusa Hummasının Nedenleri Nelerdir?

Lohusa hummasına neden olabilecek bazı hijyen dışı ihmaller,lohusalı bayanların doğumdan sonraki ilk günlerinin böyle bir rahatsızlıklakarşılaşmalarına neden olmaktadır. En önemli sebepleri arasında doğum yaptırankişilerin hijyen kurallarını hiçe sayarak doğuma yardım etmeleri gelmektedir.Buna takiben annenin de doğum sonrasında kendi kişisel hijyenine yeterince dikkatetmemesi, lohusa hummasını tetiklemektedir.

Ayrıca doğumda ve sonrasında grip ve zatürre gibi enfeksiyonel rahatsızlıkların geçirilmesi lohusa humması sebepleri arasında sayılmaktadır. Altı haftalık lohusalık sürecini tamamlamadan eşlerin cinsel ilişki yaşamaları da, bakteri ve mikroplara karşı açık olan yeni annenin lohusa hummasına yakalanma riskini artırmaktadır. Lohusa hummasının başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İlk ve en önemli sebep temizlik ve hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesidir. Anne adayı kadar doğum yaptıran doktor, hemşire, hastane çalışanları ve evdeki insanlar da temizliğe çok dikkat etmelidirler.
  • Hamilelik döneminde zatürre, grip veya anjin gibi hastalıkların geçirilmiş olması.
  • Doğumdan sonra doktorun belirlediği süre tamamlanmadan cinsel birliktelik yaşamak.
  • Lohusalık döneminde tam banyo yapmamak ve temizliğe önem vermemek.
  • Doğumdan sonra hastaneye ve eve çok fazla ziyaretçi gelmesi, aynı ortamda çok fazla kişinin bulunması, annenin her gelenle tokalaşması veya öpüşmesi, kısaca hijyen kurallarını tehdit eden her türlü davranış, doğumdan önce de sonra da lohusa humması için bir risk faktörü oluşturur.

Lohusa Hummasının Belirtileri

Üreme organlarının ve idrar yollarının iltihaplanması ilebaşlayan lohusa hummasında ilk belirti yüksek ateştir. Yeni doğum yapmış olan annelerdesebepsiz yere ateş yükselmesi durumu varsa hemen bir sağlık kuruluşuna gidereklohusa humması teşhisi ile birlikte gerekli tedavi uygulanmalıdır. Geneldedoğum gerçekleştikten 3-5 gün sonrasında ateş yükselmeye başlar, çok fazlaakıntı gelir. Bu akıntı kirli ve kokulu olabilir.

Çok fazlasıyla bitkinlik ve halsizlik hissedilir. Vajinada başlayan iltihabi durum şayet doktora gidilmezse, yayılarak diğer organlara da bulaşır. Mikroplar kana karıştığında böbrekler, akciğerler, damarlar da etkilenecektir. Bu ise daha ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açar. Mikropların kana karıştığını en net bir şekilde yüksek ateş meydana geldiğinde anlayabilirsiniz.

En sık görülen yan etkilerden birisi bacaklardaki toplardamarın iltihaplanması neticesinde bacaklardan birinin ya da her ikisinin şişme durumudur. Flebit adı verilen ve halk arasında basitçe damar iltihabı olarak bilinen bu sağlık sorunu aslında çok tehlikelidir. İltihaplı damarların içinden kopan küçük bir pıhtı parçası buradan akciğerlere ve hatta beyne giderek ani ölümlere neden olabilir.

Lohusa hummasının hangi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını kavramak adına flebit konusuna biraz daha fazla değinmek istiyoruz. Flebit genellikle gebelik sürecinde, çok uzun süreler ayakta kalma durumlarında ve varisi olanlarda meydana gelmektedir. Dışarıdan bakıldığında fark edilebilir. Eğer bu sayılan nedenler yoksa, altta yatan başka bir faktör araştırılmalıdır.

Lohusa Hummasından Korunma Yolları

Lohusa hummasına karşı hamilelik döneminde her anne adayı bilinçlendirilmeli ve buna göre her kendi çapında önlemini almaya çalışmalıdır. Bu noktada doğum yapılacak hastanenin ya da sağlık merkezinin öncelikle temizlik kurallarına özen gösteriyor olmalarına dikkat ederek seçim yapmak gerekir. Doğum zamanı geldiğinde de, operasyon esnasında olacak kişiler bu konuda uyarılmalıdır.

Ayrıca doğumdan önce düzenli olarak yapılan vajinal muayenenin hijyen çerçevesinde yapılmasına özen gösterilmeli ve herkes tarafından yapılmamalıdır. Gebelik sürecinin son aylarında cinsel ilişkiden olabildiğince kaçınmalı ve olduğu durumlarda da temizliğin özenle yapılması gerekir. Lohusa humması tedavisi mümkün bir hastalık olsa da, geç kalınmış ya da uygun olmayan tedavi sonucunda annenin kısır kalması söz konusu sonuçlardan biridir.

Lohusa Hummasının Tedavisi

İstirahat ile tedavisi mümkün olan bu sağlık sorununda, yenidoğum yapmış kadının üreme organında kalmış olan parçalar varsa onlartemizlenerek, hummaya neden olabilecek sebepler ortadan kaldırılır. Ayrıcalohusa hummasının diğer organlara da zarar verici etkisinin bulunmasındandolayı, kalbi kuvvetlendirmeye yönelik ilaçlar reçete edilebilmektedir.

Lohusa dönemindeki kadınların kaliteli ve sağlıklı bir beslenme şekli ile bağışıklık sistemine destek olması da, lohusa hummasını çok kolay bir şekilde atlatmasını sağlar. Ancak yeni doğum yapmış anneler mecbur kalmadığı sürece ağrı kesici bile olsa, ilaç almazlar. Çünkü bebeklerini emzirmeleri nedeniyle annenin beslenmesindeki ve vücuduna giren her şey, doğrudan bebeği de etkilemektedir. Bu nedenle lohusa humması veya başka bir hastalığa yakalanmamak için, en doğru yol kadınların sağlık ve temizliğe çok dikkat etmeleridir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap