.
.

Narın Kadınlara ve Hamilelere Faydaları

Nar, insan hayatındaki en şifalı meyvelerden biridir ve içerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklardan korur. Antioksidan, anti-tümör ve anti-viral özelliklerine sahip olan bu meyve aynı zamanda içerdiği A, C, E vitaminleri ve folik asit ile gerçek bir vitamin deposudur.

.

Nar

.

Nar, insan hayatındaki en şifalı meyvelerden biridir ve içerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklardan korur. Antioksidan, anti-tümör ve anti-viral özelliklerine sahip olan bu meyve aynı zamanda içerdiği A, C, E Vitaminleri ve folik asit ile gerçek bir vitamin deposudur.

Bu şaşırtıcı meyve, yeşil çay ya da şaraptan üç kat fazla antioksidan içerir, bu sayede kanser gibi pek çok hastalıktan korur. Nar alzheimer hastalığı, kalp sorunları, tip 2 diyabet ve obezite gibi bir çok hastalığa karşı vücudu koruma özelliğine sahiptir. Sadece kendisi değil, suyu ve hatta kabuğu da sağlık için kullanılmaktadır.

Narın Kadınlara ve Hamilelere Faydaları
Narın Kadınlara ve Hamilelere Faydaları

Nar Nerede Yetişir?

Lezzetli ve faydalı meyvesi için yetiştirilen nar ağacı ılıman iklimlerde yetişir. Bu yüzden dünyanın birçok yerinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Türkiye ılıman iklimi sayesinde nar yetiştiriciliğinde dünya sıralamasında bu alanda 3. dür. Ülkemizin pek çok yerinde nar ağacı yetiştirilir fakat en yoğun olduğu bölgeler Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir.

Narın İçindeki Vitaminler

Nar meyvesinin içeriğinde yüksek oranda lif, protein, C, E, K vitaminleri, demir, çinko, fosfor,  ve magnezyum bileşenleri sayesinde son derece besleyici ve tedavi edici özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak içeriğindeki şeker nedeniyle dikkatli olmak gerekebilir.

Narın Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar yıllardır narın gücünü araştırıyorlar. Güzel ve lezzetli nar meyvesi, vücutta oluşan iltihap, toksin ve hastalıklarla mücadele edilmesine yardımcı olan birçok bitkisel gıda ve antioksidan içerir. Bu meyve, her bir tanesi meyvenin özünü ve meyve suyunu içeren yüzlerce çekirdekten oluşur. Taneleri tatlı ve mayhoştur, koyu kırmızı suyu acai çileği ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan içerir. Eğer beslenme düzenine nar meyvesi ya da suyu eklenirse çok kısa sürede aşağıda sıralanan faydalar görülmeye başlanır.

Narın Kansere Faydası

Her geçen gün narın kanserle mücadeledeki önemini kanıtlayan daha çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalarla narın çeşitli kanser hücreleri üzerinde antitümör etkisi olduğu belkirlenmiştir. Klinik  çalışmaları, nar ekstrelerinin, meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ve hatta programlanmış meme kanseri hücre ölümünü gerçekleştirdiğini göstermiştir.

.

Daha ileri araştırmalar, bu mucizevi meyvenin suyunun, erkeklerin en fazla maruz kaldığı kanser türü olan prostat kanserinin büyümesini yavaşlatabileceğini göstermektedir. Uzmanlar, tekrarlayan prostat kanseri ve yükselen prostat spesifik antijen (PSA) seviyelerine sahip erkek denekler üzerinde yapılan bir araştırmada, narın meyve suyu ekstresini kullanmanın PSA’nın yükselme hızını önemli ölçüde yavaşlattığını kanıtlamışlardır. Başka yapılan çalışmalarda ise nar suyundaki bazı bileşiklerin, güçlü tümör karşıtı etkiler gösterdiklerini ve prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini bulmuşlardır.

Narın cilde faydaları

C vitamini ve içeriğindeki diğer antioksidanlar bakımından zengin olan bu şifalı meyve, ciltte yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olabilir. Bu antioksidanlar sayesinde akne çatlaklarını, cilt iltihabını ve güneş lekelerini tedavi etmek mümkündür. Ayrıca narın doğal olarak cildi parlatma özelliği bulunmaktadır.

Hamilelikte Narın Faydaları

  • Hamilelik döneminde nar yemek, plasentanın zarar görme riskini azaltır.
  • Bu harika meyve ayrıca folik asit açısından da zengindir ve bu sayede hamilelik döneminde vücudu güçlendirir ve doğum kusurlarını önleyebilir.
  • Narın çekirdekleri yeni doğan bebeklerdeki beyin hasarını da azaltabilir.
  • İlk trimesterde döneminde yüksek risk taşıyan gebeler bu meyveyi tüketirse, daha sağlıklı bebek sahibi olma olasılıkları artabilir.
  • Anne sütünün artmasını sağlar ve kanı temizler.
  • Ayrıca narın kadınlarda kısırlığı tedavi ettiğine yönelik bazı araştırmalar mevcuttur.

Narın Gribe Faydaları

Grip ya da soğuk algınlığından korunmak için C vitamini ağırlıklı beslenmek kişilere yardımcı olacaktır. Nar içeriğindeki yüksek C vitamini miktarı grip ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur ve bu hastalıkların semptomlarını azaltabilir. Gün boyunca 1 litre suyla seyreltilmiş 1 ila 2 bardak taze nar suyu içmek gribin en yaygın görüldüğü sonbahar ve kış aylarının daha rahat atlatılmasını sağlar.

Narın Tansiyona Faydası

Hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp krizi ve inme oluşumunun nedenlerinden biridir. Yaş ve cinsiyete bağlı olmadan ortaya çıkan tansiyon sorunu, insan yaşamı için büyük bir tehlike taşır. Taze nar suyu, yüksek tansiyonun düşmesini sağlayan güçlü bir içeriğe sahiptir. Yapılan bir araştırmada, yüksek tansiyonu olan bireyler 2 hafta süreyle günde 150 ml nar suyu tüketmiştir ve sonucunda tansiyonlarında belirgin bir düşüş gözlemlenmiştir.

Narın Eklem Romatizmasına (Artrit) Faydaları

Eklem romatizması (Artrit), bir veya daha fazla eklemin iltihaplanması sonucu gelişir ve ilerleyen yaşla daha da kötüleşen ağrı ve eklem tutukluğuna neden olur. Nar, içeriğinde bulunan iltihap karşıtı flavonoller sayesinde ve bir antioksidan kaynağı olması nedeniyle doğal eklem romatizması tedavisinde etkin rol oynamaktadır.

Narın Kalbe Faydaları

Yapılan birkaç araştırma, narın kalp kaslarına oksijen iletimini hızlandırabileceğini ve kardiyovasküler hastalık, yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalığı gibi birçok kalp rahatsızlığının tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Narın anti-trombosit aktivitesinin, kan pıhtıları ve arteryel plaka yardımcı olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle, en az 3 ay boyunca günde sadece bir bardak taze sıkılmış nar suyu kalp sağlığında önemli bir iyileşme sağlayabilmektedir.

Nar Suyunun Kadınlara Faydaları

  • Kadınlarda östrojen seviyesini dengeler, günde bir bardak nar suyu içilmesi, menopoz semptomları ile mücadeleye yardımcı olur.
  • Narın antioksidan özellikleri cilt hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunur, kırışıklıkları ve sarkık cildin yaşlanma belirtilerini tersine çevirebilir.
  • Nar çekirdeği yağı saçları besler ve saçların daha kolay taranmasını sağlar.
  • Bu muhteşem meyve demir açısından oldukça zengin bir besindir. Yapılan araştırmalar, narın özellikle kansızlığa (anemi) bağlı adet düzensizliğine yardımcı olabileceğini doğrulamıştır.
  • Narın lif bakımından zengin olması nedeniyle, mantar enfeksiyonunun tedavisine de yardımcı olabilir. Hastalığa neden olan mantarları öldürür ve faydalı olan bakterileri çoğaltır.

Nar Suyunun Hafızaya Faydaları

Yapılan araştırmalar, narın suyu ve çekirdeklerinde bulunan polifenollerin hafıza ve bilişsel fonksiyonlara faydalarını kanıtlamıştır.

  • Özellikle cerrahi operasyon sonrası hafıza tutulumunda narın belirgin faydaları vardır.
  • Bir başka araştırmada, hafıza şikayetleri olan yaşlı bireyler 4 hafta boyunca nar suyu veya tat benzerliği olan bir plasebo içeceğinden 1 bardak içtiler. Nar suyu içen kişilerde, plasebo içen kişilere oranla sözel ve görsel bellek alanlarında önemli ölçüde olumlu farklar tespit edilmiştir.
  • Buna ek olarak, hayvanlarla yapılan bir çalışmada ise beslenmeye nar eklemenin, Alzheimer hastalığının başlangıcını ya da ilerlemesini geciktirdiğini kanıtlamış ve Alzheimer’in doğal tedavisinde narın kullanılabileceği anlaşılmıştır.
  • Yine bir başka hayvan çalışması da, narın çekirdek ekstresinin, antioksidan ve serbest radikalleri uzaklaştırıcı etkileriyle ilgili olarak hafızayı ve kas koordinasyonunu geliştirici etkileri görülmüştür.

Nar Kabuğunun Faydaları

  • Narın kabuğu sağlık açısından doğrudan tüketilmemelidir. Narın kabuğunu tüketmek için en iyi yöntem su ile kaynattıktan sonra kabukları güzelce ezmektir.
  • Nar kabuğunun kaynatılıp içilmesi ile mide ve bağırsakları temizlenir.
  • Kabızlık ve ishal gibi sindirim problemlerini ortadan kaldırır.
  • Dövülerek öğütülen nar kabukları, yaralara sürülürse iyileşme hızlanır.
  • Yarım litre su ile kaynatılan nar kabukları süzüldükten sonra günde 1 çay bardağı olacak şekilde tüketilebilir. Bu çay basur sorununa iyi gelir. 
.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap