El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

El ayak ağız hastalığı, genellikle 10 yaşın altındaki çocuk ve bebeklerde görülen, Coxsackie A, Coxsackie B ve Enterovirüs 71 virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Halk arasında el ayak hastalığı olarak da bilinmektedir.

El ayak ağız hastalığı nedir?

El ayak ağız hastalığı, genellikle 10 yaşın altındaki çocuk ve bebeklerde görülen, Coxsackie A, Coxsackie B ve Enterovirüs 71 virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Halk arasında el ayak hastalığı olarak da bilinmektedir.

El ayak ağız hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Bebeklerde el ayak hastalığı ellerde, ayaklarda, bacaklarda hatta ilerleyen günlerde bebeğin vücudunun pek çok farklı bölgesinde ortaya çıkabilecek döküntülü kızarıklarla oluşur. Bu kırmızı döküntüler bebeğin kasıklarında, dizlerinin arkasında ve genital bölgesinde de görülebilir.
  • Çocuğun dilinde, damağında, yanaklarının iç kısmında, bademciğinde kırmızı döküntüler ortaya çıkar. Bu kırmızı noktalar, ilerleyen günlerde içi su toplamış kabarcıklara ve aftlara dönüşür.
  • Bebeğin ağız içinde çıkan aftlar ağrılı olur. Bebeğin yemek yemesini, hatta sıvı almasını bile zor hale getirebilir.
  • Döküntüler genellikle suçiçeği hastalığı ile karıştırılabilir. Ancak el ayak ağız hastalığının döküntüleri, suçiçeği hastalığında meydana gelen döküntülerden daha küçüktür.
  • 1-3 gün arası süren öksürük, yüksek ateş, burun akıntısı, halsizlik, ishal ve kusma, el ayak ağız hastalığına eşlik edebilir. Bazı vakalarda yüksek ateş durumu 5-6 gün sürebilir.

El ayak ağız hastalığında tırnak düşmesi olur mu?

El, ayak ve ağız hastalığında tırnak düşmesi nadirde olsa görülen bir durumdur. Hatta ellerde ve ayaklarda soyulmalar da meydana gelebilir. Ancak bu durum geçicidir ve kendiliğinden geçmektedir. Çocuk iyileşince çocuğunun tırnakları yeniden çıkmaya başlar.

El ayak ağız hastalığı nasıl bulaşır?

  • Dışkı teması
  • Hastalığa sahip olan çocuklarla yakın ilişki
  • Ortak tabak, çatal, kaşık kullanımı
  • El temizliğine dikkat etmeme
  • Mikrop içerikli suların yutulması (örneğin havuz, deniz suyu) gibi nedenlerle çocuğun bu hastalığa yakalanabilir.

El ayak ağız hastalığının bulaşıcılık süresi ne kadardır?

El ayak ağız hastalığının bulaşıcılık süresi ortalama 6-7 gündür. Yaklaşık olarak 10 gün süreyle devam eden ve 5-6 gün ateş görülen hastalık, sonrasında herhangi bir tedavi uygulansa da uygulanmasa da kendiliğinden geçebilmektedir.

El ayak ağız hastalığı banyosu nedir?

Çocuğun döküntülerinin başlaması halinde ilk 3 gün banyo yaptırmamak tavsiye edilmektedir. Çünkü el ayak ağız hastalığı sürecinde banyo sırasında çocuğun vücudundan çıkan kirler enfeksiyon riskini arttırır. Sonraki günlerde herhangi bir şampuan veya duş jeli kullanmadan çocuğa ılık bir banyo yaptırılabilir. Bu, hem çocuğun ateşini düşürür hem de rahatlatıcı olur.

El ayak ağız hastalığının tedavisi nasıldır?

Bu hastalık bulaşıcı ama geçici bir durumdur. Ayrıca el ayak ağız hastalığının tedavisi için reçete edilebilecek özel bir ilaç yoktur. Çünkü bu hastalık kendi kendine iyileşme özelliğine sahiptir. Ama yine de hastalık sürecinde doktor, çocuğun ağrısını dindirmek için ağrı kesici önerebilir. Aynı şekilde kaşıntıları azaltmak için kaşıntı kremlerini de reçete edilebilir.

Bu hastalıkta çocukların ağrısını dindirmek için genellikle ibuprofen  ve parasetamol içeren şuruplar kullanılır. Hastalık virüs kaynaklı olması nedeniyle antibiyotik kullanılmaz. Yine de en doğrusu bir doktora danışmaktır. Nadir vakalarda ise ağrıdan sıvı alamayan çocuklara damar yoluyla sıvı takviyesi yapılabilir. Ancak tabii ki de bu hastalığa yakalanan çocuklar için ebeveynlerinin de yapabilecekleri bazı şeyler var.

El ayak ağız hastalığına ne iyi gelir?

El ayak ağız hastalığının belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle tüm öneriler sadece çocuğunun bu süreci daha ağrısız ve acısız atlatmasına yarar. Bu önerileri sıralayacak olursak;

  • Döküntüler kaşıntıya neden oluyorsa kaşıntı giderici losyonlar, kremler kullanabilirsin.
  • Eğer çocuğunun ağız içindeki yaralar çok ve ağrılıysa mümkün olduğu kadar sıvı ile beslenmesini sağlanmalıdır. Mesela bebek çorbaları, bu dönemde hasta çocuğa ilaç gibi gelir.
  • El ayak ağız hastalığı için bitkisel tedavi yöntemleri de önerilmektedir. Önemli olan sıvı yiyecek ve içecek kullanarak bu yöntemi uygulamaktır. Çocuk bu dönemde meyve ve sebze püreleriyle yapılan mamalar, taze sıkılmış elma, üzüm, karpuz, havuç suyu gibi gıdalarla beslenebilir.
  • Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler hastalık sürecinde tercih edilmelidir. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirir ve böylece bebeğinin ağız yaralarına iyi gelir.
  • İnternette yer alan bebek yoğurdu tarifleri ile hazırlanan ev yoğurtları çocuğa iyi gelir ve gerekli olan kalsiyum ihtiyacını sağlar.
  • Asitli ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır, çünkü ağrıyı arttırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap