.
.

Böbrek İltihabı Belirtileri, Beslenme ve Tedavisi

Böbrek İltihabı Belirtileri, Beslenme ve Tedavisi Böbrek iltihabı sorunu tıp literatüründe pyelonefrit olarak adlandırılır. Tüm yaş gruplarında görülebilir. Kadınlarda bu hastalığa erkelere oranla daha sık rastlanılır. Bazı vakalarda iki böbrekte birden iltihap tablosu görülebilir.

.
.

Böbrek İltihabı Belirtileri, Beslenme ve Tedavisi Böbrek iltihabı sorunu tıp literatüründe pyelonefrit olarak adlandırılır. Tüm yaş gruplarında görülebilir. Kadınlarda bu hastalığa erkelere oranla daha sık rastlanılır. Bazı vakalarda iki böbrekte birden iltihap tablosu görülebilir. Böbrekler toksik maddeleri kandan süzdükten sonra üreter adı verilen ince bir hortum vasıtası ile idrarı mesaneye yani idrar torbasına gönderirler. Mesanede biriken idrar belli bir seviyeye geldiğinde tuvalete çıkma isteğimizi uyarır ve söz konusu idrar üretra adlı bir boru üzerinden cinsel alandaki boşaltma ağzına gönderilerek vücuttan işeme yolu ile atılır. Bilinmesi gerekir ki Pyelonefrit, mesane ve üretra hastalıklarından daha ciddi ve ağır bir enfeksiyon sorunudur.

Böbrek nakilli hastalar, böbrek taşı, doğuştan gelen böbrek ve idrar yolu hastalıkları, börek yetmezliği, şeker hastalığı, idrarın böbreğe geri kaçması olan vezikoüretral reflü (VUR) hastalığı, gebelik, erkeklerde prostat büyümesi, kanser tedavisi ve bağlı kortizon kullanımları, kontrolsüz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı böbrek iltihaplarının ortaya çıkmasında etkin rol oynar.

Ameliyat sonrasında takılan idrar sondası böbrek iltihabına neden olabilmektedir. Böbrek hastalıklarına en sık neden olan mikrop, dışkıda bol miktarda görülebilen E. Coli adı verilen bakteridir. İdrar yolu iltihabının böbreğin üst kısımlarına doğru yayılması ya da yakın organlardan kan vasıtası ile böbreğe gelmesi ile iltihap süreci hızlanır. Böbrek iltihabının kontrol altına alınmaması halinde başta VUR hastalığı olmak üzere, otoimmün hastalıklar (savunma sistemimizin böbreği yabancı algılayıp yok etmesi) varlığında böbrek iltihabı kronikleşir. Tedavi altına alınamayan vakalarda mikrop kana karışabilir ve apse oluşumlarına neden olabilir.

Böbrek İltihabı Belirtileri, Beslenme ve Tedavisi

Böbrek İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Sırt bölgesine vuran ağrı ve yüksek ateş şikayeti izlenir. Halk arasında yan ağrısı böğür ağrısı olarak da bilinmektedir. Ağrıya bazı durumlarda bulantı ve kusma eşlik eder. İdrar sırasında yanma, sık idrara çıkma şikayetleri de hastalarda görülebilir. Halsizlik yine sık olarak görülmektedir. Yaşı ilerlemiş kişilerde bilinç bulanıklığı halleri yaşanabilir. Tam idrar tahlillerinde nitrit ve beyaz kan hücreleri izlenir. Kan tahlili sonucunda ise beyaz kan hücrelerine ek olarak, CRP ve sedimantasyon yüksekliği görülür. Bu sonuçların tamamı iltihap varlığında yükselir. İdrar kültürü yaptırılarak hastalığa neden olan mikroorganizma takibe alınır. Ultrason cihazı ile böbrek genişliği, taş ve apse halleri görülebilir. Bazı durumlarda bu tekniklerden daha ileri, Sistoskopi, İVP gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Apse, safra kesesi, yumurtalık kisti, akciğer veya pankreas iltihapları, apandisit gibi hastalıkların ayırıcı tanıları detaylı analiz ve tahlillerle yapılır.

Böbrek İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Pyelonefrit ciddi bir sağlık sorunu olup mutlaka tıbbi tedavi altına alınmalıdır. Sadece kocakarı olarak tabir edilen ilaçlarla tedavi yapılmaz. Hastaların neredeyse tamamının hastane koşullarında tedavisi şarttır. Antibiyotik tedavisine, toplardamar ve kas içine yapılacak uygulama ile başlanmalıdır. Bu yöntemle ilacın enfeksiyon alanına etkin bir şekilde varması hedeflenir. İdrar kültürü neticesi beklenmeden tedavi sürecine başlanır, olumlu sonuç alınamaması halinde antibiyotik değiştirilir. Hastalığın tedavisinde sık olarak penisilin ve sefalosporin grubundaki antibiyotiklerden faydalanılır. Evde ağız yoluyla kullanılan ilaçlara hastane süreci sonrasında geçilmektedir. Tedavi süresi toplam 2 haftayı bulabilmektedir. Yatarak istirahat ve bol sıvı tüketilmesi önemlidir. Hastada, kronik böbrek ya da diyaliz sorunu var ise sıvı alımı doktorun önereceği orana göre sabitlenir. Diyaliz hastaları sıvılarını ölçülü almak zorundadır çünkü böbrekten sıvı atımı yoktur ya da azdır. Kısacası böyle hastalara ağızdan ya da damardan fazla sıvı verilmesi halinde kalp yetmezliği, ödem, tansiyon yüksekliğine ve diğer ciddi ve farklı sağlık problemlerine neden olabilir. Ağrı durumlarında ağrı kesiciler (diklofenak, parasetamol vb.) verilir. Tekrar eden böbrek iltihapları halleri genellikle küçük yaştaki çocuklar başta olmak üzere ilerleyen yaş gruplarında böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu sebeple böbrek iltihabına maruz kalan hastaların tedavisi kadar, hastalığın altında yatan nedenin araştırılıp bulunması ve onun da tedavi altına alınması gereklidir.

Böbrek Hastalıkları Sırasında Beslenme

Bol su tüketilerek günde 2,5-3 litreye yakın sıvı alımı önemlidir. Bu şekilde idrar miktarı önemli ölçüde artar ve mikroplar idrar vasıtasıyla daha hızlı şekilde atılabilir. Enfeksiyon problemi sona erene kadar tütün, alkol ve kahveden uzak durulmalıdır. Bu tür içecekler sık idrara çıkma ihtimalini daha da artırabilir. Tek seferde 100 gram gibi yüksek oranlarda şeker tüketimi en az 5 saat süreyle bağışıklık sisteminin işlevini olumsuz yönde etkiler. Aynı şekilde, yüksek oranda alkol tüketimi de bağışıklık sistemini negatif etkiler. Trans yağ alımının sınırlandırılması bağışıklık sistemimizi destekler. Bu nedenlei basit şeker ihtiva eden içecek ve gıdalar, alkolden ve trans yağdan uzak durulmalıdır. Tekrarlayan enfeksiyon sorunu olan hastalarda altta neden olarak alerji durumuna rastlanabilir. Alerji durumu saptanması halinde etkenden uzak durulması enfeksiyondan korunmaya yardımcıdır.

.

Karın bölgesinde oluşan ağrı ve basınç hislerini yok edebilmek için sırt ya da yan bölgelere cilde zarar vermeyecek sıcaklıkta su torbası konması da hastayı rahatlatır. Enfeksiyon sorunu bitene kadar sabit bir şekilde istirahat edilmesi bu rahatsızlığın daha kalıcı ve hızlıca iyileşmesine yardımcıdır. İdrar hissi geldiği anda hiç bekletilmemeli, ihtiyaç süratle giderilmelidir. Cinsel ilişkiden hemen sonra idrar boşaltılmalıdır. Bu şekilde idrar kanalındaki mikropların hızlıca temizlenmesi sağlanarak enfeksiyon görülme riski azaltılır. Dışkılama sonrasında silme işlemi önden arkaya doğru uygulanmalıdır, böylece dışkıdaki mikropların idrar yoluna geçişi engellenecektir. Kadınlar üreme bölgelerine şampuan, parfüm veya koku gibi kimyasal maddeler uygulamamalıdır. Bu tür uygulamalar bölgenin tahrişine ve sağlıklı floranın bozulmasına neden olur.

Böbrek Hastalıkları ve Önerilen Besin Takviyeleri

Mannoz, Bromelain, A ve C vitamini alınması tedavi sürecinde sık başvurulan yöntemlerdir. Günde 300 ml kadar kızılcık suyu tüketen kişilerin idrardaki bakteri miktarında azalma olduğu kanıtlanmıştır. Günde 1-2 fincan şekersiz çay, atkuyruğu (kırkkilit otu), kereviz meyvesi, maydanoz, ısırgan otu, mısır püskülü, yoğurtotu, ölmez çiçek, huş ağacı kabuğu ve yaprakları ve ayı üzümü yaprağı böbrek hastalıkları için önerilen bitkisel içerikli takviyeler listesinin üst sıralarında olan bitkilerdir. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap