Sivilce Neden Olur, Nasıl Geçer, Tedavi Edilir

Sivilce oluşumu hepimiz için olumsuz bir etkidir. Yani kimsenin sivilceleri ile mutlu yaşaması mümkün değil. Çünkü estetik açıdan pek iç açıcı bir görüntü oluşturmazlar. Bilhassa yüz bölgesinde fazlasıyla çıktığı için insanların rahatsız olmaları gayet normalleşir.

Sivilce Nedenleri

Sivilce oluşumu hepimiz için olumsuz bir etkidir. Yani kimsenin sivilceleri ile mutlu yaşaması mümkün değil. Çünkü estetik açıdan pek iç açıcı bir görüntü oluşturmazlar. Bilhassa yüz bölgesinde fazlasıyla çıktığı için insanların rahatsız olmaları gayet normalleşir. Tabi ki sivilce çıkan bölgeler yüz bölgesiyle sınırlı değil. Vücudumuzun hemen her noktasında buna rastlayabiliriz. Bilhassa insanların kollarında ve yüzünde çıkan sivilceler rahtsızlık verici olarak nitelendirilir. Çünkü karşı tarafın gördüğü kısımlar buralardır.

Sivilce çıktığı zaman buna uygun bazı alternatif çözümler uygulamaya başlarız. Oysa sivilceye sebep olan faktörleri ortadan kaldırmak için bir takım önlemler alınabilir. Bu şartlar altında kesinlikle daha olumlu bir sonuç doğacaktır.

İlk olarak sivilce çıkmasına neden olan sebebi bilmemiz gerekir. Basit bir anlatımla ölü deri birikintileri, cilt döküntüleri ve vücudun yağ oranı buna sebep olmaktadır. Sebum ismi verilen özel bir yağdan söz etmekteyiz. Cildimiz bu yağı belirli oranda hayatımızın sonuna kadar üretir. Cildimizin yağlı olmasına sebep olan faktörün bu olduğu söylenebilir.

Tabi ki bazı insanlarda çok daha düşük miktarda üretilir ve kuru bir cilt tipine sahip olurlar. Bazı insanlarda ise gereğinden fazla üretildiği için yağlı bir cilt tipi gözlemlenir. Aynı zamanda bu durum sivilcelere sebep olur.

Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce için yapılan araştırmalar aslında pek çok farklı unsuru beraberinde getiriyor. Oluşum evresinden daha da ilerleyerek dermatolojik bir soruna dönüşme evresine dek geniş bir skalayı kapsayabilir.

  • Sebum

Aslında burada sebum ismi verilen yağ tipinden ziyade vücudun yağ oranına odaklanmak gerekir. Özellikle bazı dönemlerde vücudumuzun hormonları değişime uğrar. Hormon olarak değişimin en net görüldüğü evre ise ergenliktir. Ergenlik döneminde sivilce çıkması bu sebeple normal karşılanır. Vücut gelişim aşamasında olduğu için hormonlar yeniden şekillenir. Bu ise sebum üretimini arttırır. Fazlaca üretilen sebum vesilesiyle ölü deri birikintileri, cilt döküntüleri ve tıkanmış deri gözenekleri artar.

  • Hormon Değişimi

Hormon değişimine sebep olan her faktör sivilceler için bariz bir ortam hazırlar. Bunu yalnızca ergenlik dönemi ile sınırlayamayız. Kadınlarda regl dönemi ve hamilelik bu aşamada sivilceler için uygun zaman dilimleridir.

  • Beslenme Alışkanlıkları

Aslında burada bariz bir sonuca varmak pek mümkün değil. Yiyeceklerin vücudumuzda sebum üretimini arttırmak ya da farklı reaksiyonlar sonucunda sivilce çıkmasına sebep olacak bir etkisi olup olmadığı tartışmaya açıktır. Bazı uzmanlar bu konuda net konuşabiliyorlar. Ancak kimileri için bunun bir bağlantısı olmadığı görüşü daha hakim. Halk arasında cips, atıştırmalıklar, çikolata, süt ve süt ürünleri, krema, karbonhidrat, şeker, dondurma ve hazır gıdaların sivilce çıkarttığı yönünde bir algı var. Bilimsel olarak bunun kanıtlanabilmiş bir olgu olmadığını vurgulayalım. Yinede yiyecek içecekleri belirli bir düzende tüketmek ve zararlı besinlerden uzak durmak sağlık açısından önemlidir.

  • İlaç Kullanımı

Bazı hastalıklar için çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçlar ise vücudun belirli bir kısmını tedavi ederken belirli bir kısmı için yan etki yaratabilir. Bilhassa B12 içeren ilaçlar bunların başında gelir. Ancak lityum, androjen ve kortikosteroid bileşenlerine sahip ilaçlarda da bu duruma rastlanmıştır.

Teorik anlamda yediğimiz yağlı besinler vücudumuzun yağ oranını arttırmayabilir. Ancak zararlı besinler tükettikçe vücudumuzda bir takım anomaliler olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerek. Cips, fast food gibi hazır gıdalar vesilesiyle sivilce oluşumunun artması arasında bu minvalde mantıklı bir bağ kurulabilir.

Sivilce ve Akne Aynı Mı?

Sivilce tanımı deri üzerinde yer alan ve kıl köklerinin iltihaplanmasıyla oluşan ufak şişkinliklerdir. Akne ise hormon değişimi sonucunda veya kalıtımsal düzeyde bir takım anomaliler sebebiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu şişlikler genelde ergenlikte daha sık görülür ve akne olarak adlandırılır.

Sivilce Veya Akne Oluşumunu Tetikleyen Sebepler

Sivilce için nedenlere baktığımız zaman basit bazı unsurları gördük. Bunlar hayatımız boyunca yaşayacağımız sorunlar arasındadır. Dolayısıyla yalnızca sebeplerle sınırlı kalmadığını söyleyebiliriz. Yani bir takım durumlar sivilce çıkmasını tetikleyebilir.

  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Güneş ışınları
  • Nem gibi hava fonksiyonları
  • Giysiler, şapkalar, gözlük ve benzeri eşyalar
  • Güneş kremi gibi kimyasal bileşenli ürünler
  • Yağ içerikli bakım ürünleri
  • Doğum kontrol hapı
  • Hamilelik ve regl dönemi
  • Kozmetik ürünler
  • Mevsim değişkenleri
  • Psikolojik olarak stres, kaygı gibi hissiyatlar
  • Genetik
  • Ağda ve epilasyon
  • Sivilceleri sıkarak içerisindeki iltihabı akıtmak

Bunlar arasında en önemli nokta sivilce ile mücadeledir. Eğer sivilce çıktığını gördüğünüzde onu sıkarak yok edebileceğinizi düşünüyorsanız bunun mümkün olmayacağını bilmelisiniz. İçerisinde aktif biçimde iltihap olan ufak bir kesecikten söz ediyoruz. Bu şişliği patlatmanız durumunda iltihap serbest kalır ve cilde temas eder. Cilt emici bir yapıya sahiptir. Gözenekler bu iltihabı emerek yeni tıkanıklıklara yol açar. Haliyle kıl kökünde oluşan yeni iltihaplanmalarla birlikte sivilce sayısı artar.

Yetişkinlerde sivilce sorunu pek gözlemlenmez. Ancak yinede yukarıda bulunan tetikleyici faktörler belirleyici bir unsura dönüşebilir. Mesela kozmetik ürünler kullanmak ve kimyasal içerikli bu ürünlerin yüzden temizlenmemesi, temizlik için kullanılan zararlı ürünler, hormon değişimleri ve psikolojik sebepler buna neden olabilmektedir.

Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilceler kendi kendine geçen oluşumlardır. Ancak bazı durumlar bunun dışında sayılabilir. Mesela sivilce izi kalan bir yüz gördüğünüzde bunu daha net anlayabilirsiniz. Mevcut sivilcelerin sıkılarak patlatılması ve iltihabın dışarıya akıtılması gayet normal bir çözüm olarak görülür. Burada ilk yapmanız gereken şey bir dermatolog ile görüşerek cilt tipinize uygun bir tedavi metodu belirlemekten geçer.

  • İlaç Kullanımı

İlaç kullanımı için kesinlikle muayene olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü dermatolojik rahatsızlıklarda herkes için ayrı bir ilaç kullanımı önemlidir. Arkadaşınıza iyi gelmiş bir losyon ya da sabun önerisi sizin için daha ağır sonuçlara yol açabilir. Çünkü kimsenin cilt tipi kimseyle aynı olmak zorunda değil.

  • Peeling

Düzenli olarak peeling yapmak ve cildi temiz tutmak en doğal yöntemler arasındadır. Aynı zamanda günümüz şartlarında bitkisel ürünlerle peeling yapmak çok daha sık önerilir. Böylelikle cildinizin bakımını ve temizliğini hiçbir şekilde kimyasal malzemeler kullanmadan yapabilirsiniz. Bazı peeling ürünleri ise doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir.

  • Fraksiyonel Laser

Lazer tedavisi için fraksiyonel laser uygulaması tavsiye edilir. Ancak bu sivilce tedavisinden ziyade sivilce izlerini yok etmek amacıyla uygulanır. Yani sürekli olarak iltihabını akıtarak cildinize zarar verdiğiniz sivilceleriniz olduğunu varsayalım. Bir noktadan sonra yüzünüzde buna istinaden bazı izler sabit kalacaktır. Bunların giderilmesi için uygulanan bir yöntemdir.

Genel olarak sivilce tedavisi için en önemli koşul bölgeyi temiz tutmaktır. Eğer yüz bölgesindeki sivilceleri baz alıyorsak günde 2 kez yüzünüzü mutlaka yıkamalısınız. Halk arasında yaygın olan kükürt sabunu gibi çözümler işlevsel olabilir. Yalnızca doktora göründükten sonra önerileri değerlendirmek ve kullanmak daha etkin sonuçlar verecektir. Doktorunuzun verdiği ilaç ve diğer önerileri aksatmadan uygulayarak sivilcelerinizden kurtulmanız kesinlikle mümkündür. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap