Ayak Üşümesi Nedenleri Ve Tedavisi

Ayak Üşümesi Nedenleri ve Tedavisi Ayak üşümesine sebep olan faktör için ilk aklımıza gelen şey kansızlık olacaktır. Tabi ki bu önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Aslında burada ilk olarak önceliği kansızlık alıyor olsa da daha etkin seçenekler karşınıza çıkacaktır.

Ayak Üşümesi Nedenleri

Ayak Üşümesi Nedenleri ve Tedavisi Ayak üşümesine sebep olan faktör için ilk aklımıza gelen şey kansızlık olacaktır. Tabi ki bu önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Aslında burada ilk olarak önceliği kansızlık alıyor olsa da daha etkin seçenekler karşınıza çıkacaktır. Örneğin hormon dengesizliğinden kaynaklanan bir ayak üşümesi bile gözlemlenebilir. Aslında en temel unsur bulunan ortamın soğukluğu gibi düşünülür. Fakat asıl önemli olan nokta bulunan ortamın soğukluğundan ziyade mevcut kan dolaşımıdır.

Vücudumuzu her zaman ısı değerleri stabil olan kan dolaşımı ısıtır. Bu sayede yaz aylarında ve kış aylarında belirli bölgelerde sıcaklık farkları görmek mümkündür. Mesela vücudumuzun kalp ile oranlandığı zaman en uç noktası ayaklardır. Ayrıca ellerde mesafe bakımından uzak bir noktadır. Haliyle el ve ayakların en çok üşüyen ve ısınmayan bölgeler olması bundan kaynaklanır.

Tabi burada bağışıklık sisteminin oluşturduğu bir koruma sisteminden de söz etmek gerek. Havanın soğumasıyla beraber vücudumuz soğuğa karşı dirençli olmaya başlar. Ancak burada kan dolaşımıyla belirli bir ısı değerinin stabil olarak korunması gerekir. Vücudumuz ise bunu ilk olarak hayati noktaları odaklayarak yapmaya başlar. Yani iç organlarımız ve kas yapısını ele aldığımız zaman ısı değeri bakımından ilk öncelik bu bölgelere dağılır.

Sonrasında ise ayak ve el gibi işlevsel kısımlara geçilir. Haliyle mevcut kan dolaşımını yaz ayıyla kış ayında bir tuttuğumuz zaman ayaklarda üşüme meydana gelmesi normaldir. Burada temel ayrım ise yaz aylarında da ayakları üşüyen insanlardır. Bu durumu yaşayanların mutlak suretle altta yatan bir sorundan ötürü böyle bir sonuçla karşılaştığı sentezlenir. Tabi ki bunu anlamanın tek yolu muayene olmaktan geçer.

Ayak Üşümesi Nedenleri ve Tedavisi

Ayaklarda Üşüme Neden Olur?

Ayakların üşümesini engellemek için birçok fiziksel çözüm üretilebilir. Fakat bunun altında yatan sebepler ve bunun çözüme kavuşturulması için çeşitli testler yapılmalıdır. Çünkü dolaşımdan kan basıncına kadar pek çok unsur burada önem addeder.

  • Hareketsiz Yaşam

İlk bakışta hareket etmemekle bir ilgisi olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat ufak bir örnekle kış aylarını ele alarak bu durumu çözebilirsiniz. Sabit dururken daha fazla üşümenize karşın yürürken o kadar çok üşümediğinizi fark edeceksiniz. Bu durumun sebebi dolaşım hızıdır. Hareket ettikçe bu durum stabilize olur ve vücudun hemen her noktasına hızlı bir biçimde kan basıncı ulaşır. Vücut ısısı ani bir biçimde artmasa da uzun vadede yükselişi ivme olarak görülebilir. Eğer sürekli aynı noktada oturarak çalışıyor, sabit bir yaşam sürüyor ya da hiç egzersiz yapmıyorsanız bu durum gayet normal görünür.

  • Hipotiroidi

Hipotiroidi temel anlamda tiroid bezlerinin gereğinden az çalışması veya tiroid hormonunu yeteri kadar üretememesidir. Burada birçok yönden farklı hasarlar oluşabilir. Yani Hipotiroidi kaynaklı hastalıklar arasında yalnızca ayak üşümesi gibi stabil sorunlar yoktur. Haliyle kontrol altına alınması gereken önemli bir hormon türüdür. Kan testi yaptırarak bile bu durumu anlamanız mümkün olacaktır. Sık görülen belirtiler arasında saçlarda dökülme, cilt döküntüleri ve kuruluk hissi, obezite başlangıcı ve sürekli yorgunluk yer alır.

  • Dolaşım Bozukluğu

Kan dolaşımının tüm vücudu saran bir damar ağıyla yapıldığını söylemeliyiz. Bazen damar sağlığı bazen ise kan basıncının gereğinden düşük olması bazı sorunlara yol açabilir. Genellikle kan dolaşımı bozukluğu teşhisi koyanların uzun yıllardır yaşadığı ortak belirti ise ayaklarda üşümedir. Mevcut kan dolaşımının ayaklara ulaşamaması ya da yeteri kadar kanın ulaşamaması ile alakalıdır.

  • Kalp ve Kan

Kalpte oluşacak herhangi bir sorunun doğrudan dolaşımı etkileyeceğini ve dolayısıyla kalp hastalıklarının burada önem kazandığını söylemeliyiz. Kan dolaşımı bozukluğu ile kalp rahatsızlıkları doğrudan birbiriyle bağlantılıdır. Bunun dışında kanda pıhtı atması, damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi gibi problemler baş gösterebilir. Ayak üşümesi olarak belirtilen sorunun kaynağında bu gibi hayati faktörler başrol oynayabilir.

  • Fibromiyalji

Çağımızın vebaları arasında görülen Fibromiyalji pek bilinmez. Aslında halk arasında kas romatizması denildiğinde herkes tarafından bilindiğini görebilirsiniz. Gereksiz bir yorgunluk hali, iş yapmama isteği, stres ve kaygı ile baş gösteren bu durumun ciddi sorunlara yol açabileceği biliniyor. Beslenme, uyku, egzersiz gibi sağlıklı yaşam normları benimsenmediği sürece aktif bir tedavisinin mümkün olmadığını belirtelim. Fibromiyalji belirtileri arasında ayak üşümesi ise gayet sık görünmektedir.

  • Periferik Arter

Aslında teorik olarak bacaklarımızda bulunan ve ayaklarımıza kadar oluşan ağın bir parçasına dönüşen damarlarda tıkanıklık yaşanmasıdır. Periferik Arter Hastalığının kökenine inildiğinde ise damar sertleşmesiyle karşılaşılır. Yine damar tıkanıklıkları, pıhtılar ve benzer tıkanıklığa yol açan enzimler ciddi sorunlara yol açabilir.

  • Raynaud

Raynaud hastalığı tamamıyla nörolojik bulgularla hareket eden bir rahatsızlık olarak saptanır. Kişinin psikolojik olarak stres ve kaygısıyla beslenen ve kan damarlarını kasan bu rahatsızlık dolaşım bozukluğu yaratır. Bilhassa uç noktalara doğru ulaşması gereken kanı büyük ölçüde azaltır. Ayak üşümesi dışında el üşümesi için ciddi bir sebeptir.

  • Periferik Nöropati

Birçok farklı sebebi olan Periferik Nöropati için en temel şekilde sinir hasarı tanımı yapılabilir. Burada teşhis için en önemli faktör ise kişinin kendisinin soğuğu hissetmesidir. Yani sıcak bir ortamda ayakları üşüyen birisinin ayağına dokunduğunuzu hayal edin. Eğer size soğuk gelmiyorsa ve ayağı aslında soğuk olmamasına rağmen kişi böyle hissediyorsa çok yüksek ihtimalle Periferik nöropati teşhisi konulacaktır.

  • B12 Vitamini

Aslında halk arasında B12 vitamini eksikliği için kullanılan kansızlık tanımının bu ölçekte değerlendirildiği bilinmez. Tıbbi literatürde Pernisiyöz Anemi olarak adlandırılır. B12 vitaminin eksikliğinden ötürü yaşanan bir takım yoksunluklar vücudun dolaşım etkisini bozar. Burada kan hücresinin sayı olarak azalması ile beraber vücuda gerektiği kadar oksijen yüklü temiz kan gidemez. Ayrıca B12 vitamini eksikliği el ve ayak üşümesi için en önemli sebeplerdendir. Fakat sinir hastalıkları dahil olmak üzere çok daha ciddi hastalıklar için temelde yatar.

Bu gibi önemli faktörler haricinde alkol kullanımının artması ve vücuda yeteri kadar su girmemesi ciddi bir sebeptir. Psikolojik olguların bile ayak üşümesi gibi fizyolojik etkileri olabilir. Farkında olmasanız dahi bazı çevresel faktörler ya da kullanılan, yenilen veya içilen ürünler buna sebep olabilir.

Ayak Üşümesi Tedavisi

Ayak üşümesi temelinde bir rahatsızlık olarak gözlemlenmez. Çünkü altında yatan sebebe dayalı olarak bir reaksiyon şeklinde tanımlanır. Haliyle kalp ve damar cerrahisi, nöroloji, fizik tedavi, iç hastalıkları(dahiliye) ve romatoloji gibi pek çok dalda muayene olunması gerekebilir.

Muayene sonrasında altta yatan sebep bulunarak uygun bir tedavi metodu belirlenecektir. Doğal olarak ayak üşümesi tedavisi için en iyi metodu belirlemek için öncelikle sebebinin teşhis edilmesi gerekir. Aksi takdirde sıcak su torbası ya da sıcak kompres gibi anlık ve kısa süreli ferahlamalar sağlayacak alternatif öneriler sunulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap