Göz Kanlanması Neden Olur, Temel Sebepleri

Göz kanlanması olarak adlandırılan durumun gözün beyaz kısmında oluşan kırmızı oluşum olduğunu söyleyebiliriz. Gözünüzde doğrudan kan görmeseniz bile kanın oturmuş halini görme şansınız vardır. Çünkü mevcut kızarıklık çoğunlukla göz üzerinde bulunan mikro damarların çatlamasından kaynaklanır. Bu durum göz çeperinde gözlemlenen tüm damarlar için geçerli olabilir.

Göz Kanlanması Nedenleri

Göz Kanlanması olarak adlandırılan durumun gözün beyaz kısmında oluşan kırmızı oluşum olduğunu söyleyebiliriz. Gözünüzde doğrudan kan görmeseniz bile kanın oturmuş halini görme şansınız vardır. Çünkü mevcut kızarıklık çoğunlukla göz üzerinde bulunan mikro damarların çatlamasından kaynaklanır. Bu durum göz çeperinde gözlemlenen tüm damarlar için geçerli olabilir.

Göz kanlanması sorunu yaşandığı zaman genel anlamda en önemli nokta enfeksiyonlardır. Konjonktivit oluşumu ile beraber gözü hareket ettirememe ya da göz kapağı kaldıramama etkileri yoğun biçimde gözlemlenir. Aslında sorunun kaynağında farklı göz kusurları yer alsa dahi belirtiler birbirine benzeyebilir. Bu sebeple gözde kızarıklık görüldüğü zaman birkaç saat içerisinde geçmediği takdirde doktora gözükmekte fayda vardır.

Gözün şakaya gelecek bir organ olmadığından daha önce bahsetmiştik. Keza hiçbir şekilde geriye dönüşü olmayan sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bunun dışında göz kanlanması gibi basite indirgenmiş fakat önemli sorunlara yol açabilen sorunların ciddi olarak değerlendirilmesi gerekir. Göz kanlanması için genel anlamda insanlar en az bir gün beklemektedir. Aslında kısmen ağrı veya farklı bir rahatsızlık vermiyorsa bunda bir sakınca yoktur.

Çünkü konjonktivit gibi göz problemleri yaşanmadığı takdirde gözlerde kanlanma dinlenme ile geçebilecek bir durumdur. Gözlerin yorulmaması ve dışarıdan müdahalede bulunulmaması önemlidir. Mesela göz kanlanması ile beraber kontakt lens kullanımına ara verilmeli ve kozmetik ürünlerle göz makyajı yapılmamalıdır. Yine aynı şekilde göz temizliğine özen göstererek hijyen kurallarını gözden geçirmeniz gerekebilir.

Göz Kanlanması Neden Olur?

Göz kanlanması yalnızca tek bir gözde görülebilir. Hatta vakaların çoğunluğu için bu durum geçerlidir. Nadiren her iki gözde de kanlanma söz konusu olur. Bu gibi durumlarda da doktora gitmek kaçınılmazdır. Çünkü herhangi bir alerjen ya da enfeksiyon buna sebep olabilmektedir.

Ayrıca gözde kanlanma görüldüğü sırada göz ağrısı, bulanık görme, görme kaybı, gözü açamama, gözde kayma gibi reaksiyonlara dikkat edilmelidir. Bunların en az birisi dahi varsa vakit kaybetmeden doktorunuzdan randevu almayı ihmal etmeyin. Gözlerde kanlanma sebepleri arasında ise aşağıdaki etkenler ciddi bir öneme sahiptir.

  • Konjonktivit

Bilhassa gözün beyaz kısmında oluşan ve gözün içerisini saran bir iltihaplanmadır. Konjonktivit teşhisi konulduğu zaman insanlar göz kapaklarını kaldırmakta güçlük çeker. Ayrıca gözlerde acı ve yanma hissi doğal karşılanır. Kesinlikle doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmanı gerekir.

  • Kornea Ülseri

Görme kayıplarının enfeksiyon kaynaklı olan en büyük sebepleri arasındadır. Kornea ülseri teşhisi ile beraber kornea tabakasında çizilmeler ya da yapısal bozukluklar saptanmış demektir. Yalnızca gözde kanlanma ile değil net görememe ve görme kaybı ile bir arada görülür.

  • Üveit

Üveit her zaman gözde kanlanma ile kendini belli etmeyebilir. Çünkü gözün beyaz kısmında değil orta kısmında yani renkli bölümünde oluşan bir iltihaplanmadır. Doğal olarak bunu fark etmek daha zordur. Ancak damarlarda oluşan enfeksiyon bazlı basınçtan ötürü çatlamalar yine oluşabilir. Dolayısıyla gözde veya gözlerde kanlanma kaçınılmaz bir sona dönüşebilir.

  • Lens Kullanımı

Kontakt lens kullananların en büyük hatası lenslerini çıkarmadan kullanmaktır. Oksijen geçirgenliği yüksek olan lenslerle bu sorunun aşıldığı düşünülebilir. Elbette ki eskiye nazaran çok daha ciddi bir teknolojik imkânla karşı karşıyayız. Fakat kontakt lens kullananların gözleri hava alamadığı için ciddi bir mikrop birikintisiyle karşılaşılabilir. Bu durumda da lens kullanımı sebebiyle gözde kanlanma görülmesi gayet doğal karşılanabilir.

  • Subkonjonktivit Kanamalar

Bunun için özellikle fizyolojik bir zorlanma gerekir. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız ıkınma esnasında, şiddetli bir hapşırma sonrasında veya öksürük gibi reaksiyonlarla vücut kasılabilir. Bu kasılma esnasında da gözlerde benek benek kanlanmalar oluşabilir. Bu kan genelde basınçtan ötürü patlayan mikro damarlardandır. Haliyle kısa bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Yinede geçmediği durumlarda göz doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

  • Göz Yorgunluğu

Göz yorgunluğuna sebep olan pek çok faktör olabilir. Bunların başında ise günümüz teknolojik alışkanlıklarımız söz konusudur. Cep telefonu ve bilgisayar gibi sürekli ekrana baktığımız cihazlar sayesinde gözümüzü her zaman bir odak noktasında tutuyoruz. Gün içerisinde televizyon gibi ekstra kullanımlar dahil edildiğinde ise göz dinlenmesi söz konusu dahi olmuyor. Bu şartlar altında ise göz yorgunluğu nihai sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Bunun belirtileri arasında da gözlerde kanlanma sık sık görülebiliyor.

  • Hipertansiyon

Kan basıncının yüksek seviyelerde olması durumundan ötürü retina ile bağlantılı damarlarda da yüksek bir basınç oluşur. Bu basıncı kaldıramayan daha ufak damar yapıları ise doğrudan kanlanma için uygun zemini hazırlar.

  • Gebelik

Hamileliğin en önemli değişimleri arasında fizyolojik değil hormonal değişimler vardır. Haliyle gebelik dönemince gözlerde kanlanmaya sebep olan bir takım değişiklikler gözlenebilir. Örneğin tiroit düzensizliği bu aşamada önemli bir faktördür.

  • Tiroit Hormonu

Tiroit bezlerinin az veya çok çalışması pek çok sağlık sorununa neden olacaktır. Burada ciddi bir biçimde göz sorunlarına neden olabileceğinden emin olabilirsiniz. Belki de bunların arasında en hafifi gözde kanlanma olarak belirlenebilir.

  • Travma

Çeşitli kazalar ya da yaralanmalar neticesinde travma kaynaklı durumlar yaşanabilir. Bu durumların tümü vücudumuzda kalıcı veya kısmi bazı değişimlere yol açar. En basitinden göz kızarıklıkları veya gözlerde kanlanma ise bunlar arasındadır.

Yukarıdaki unsurları göz önüne aldığımız zaman gayet ciddi sorunlar olabileceğini anlamak mümkün oluyor. Aslında sorun olarak görülen bu durumların birçoğu zamanla oluşabilecek etkenlerdir. Tabi ki bazı tetikleyen unsurlar göz kanamasına sebep olabilir. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Blefarit
  • Göz Kuruluğu
  • Alerjenler
  • Gözyaşı Kanal Tıkanıklıkları
  • Akut Glokom
  • Sigara Kullanımı
  • Alkol Tüketimi
  • Uyuşturucu Bağımlılığı
  • Güneş Işınlarına Gözün Maruz Kalması
  • Ramotolojik Rahatsızlıklar
  • Uykusuzluk ve Yorgunluk

Eğer göze alınacak bir darbe olmadıysa ya da göze bir cisim kaçmadığı halde gözde kanlanma söz konusu ise ciddi bir göz problemiyle karşı karşıya kalınabilir. Doğal olarak teşhisi kendiniz koymak yerine doktorunuza bırakmalısınız.

Gözde kanlanma görüldüğü an doktora başvurmanız durumunda direkt olarak muayene ile bunun sebepleri araştırılabilir. Diğer taraftan tedavi metotları ya da size sunulacak öneriler bu şekilde belli olacaktır. Her insanın ya da her gözün tedavisi için aynı durum söz konusu olmayacağı için buna uygun bir çözümün bulunabilmesi için göz doktorunuzun bireysel muayenesi şarttır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap